בסיסה
בליל ראש חודש ניסן נהוג אצל יהדות תוניסיה לערוך טקס ערבוב הבסיסה
תערובת בסיסה.
הבסיסה מורכבת מקטניות ,חיטה, שעורה, גרגרי תירס, חומוס, גרגרי שומר, גרגרי כוסברה, כמון ,וקימל קלויים וטחונים עד כדי אבקה.
בתוספת תמרים אגוזים ,שקדים צימוקים סוכר ושמן.
סגולה לשפע בריאות ופרנסה.
בדרך כלל ניתן לקנות את התערובת בחנות תבלינים.
בסיסה
חומרים
- 1 כוס חומוס יבש..
- 1 כוס חיטה יבשה.
- 1 כוס גרגרי תירס יבש.
- 1 כוס שיעורה (לא חייב)
- 1 כפית גרגרי כוסברה.
- 1 כפית גרגרי שומר.
- 1 כפית כמון .
- 1 כפית קימל.
תוספות
- ½ כוס סוכר
- 8 תמרים ללא גלעין
- 10 שקדים.
- חופן אגוזים.
- בערך כוס שמן.
- חופן צימוקים.
אופן ההכנה
בוררים היטב את הקיטניות.
מחממים מחבת וקולים בתוכה את הקטניות בנפרד וכך גם את התבלינים. בעזרת כף מעץ. זהירות לא לשרוף.
לאחר שהם התקררו מערבבים הכול יחד וטוחנים אותם במטחנה עד לאבקה ומסננים אותם.
יוצקים את התערובת לתוך קערה יפה ורחבה ומכסים אותה במפה יפה וחגגית.
סדר הטקס
הבית לובש חג.
ערב ראש חודש.
מדליקים קנדיל (מים שמן ופתיליה) מברכים את בני הבית ומביעים משאלות בלב ומניחים ליד זוג טבעות נישואין ומתחילים בטקס.
שוטפים היטב את הידיים ומפתח – מפתח הפרנסה
מוסיפים פנימה אל התערובת את הסוכר, השקדים, התמרים , האגוזים, והצימוקים אפשר לקשט בסוכריות.
יוצקים שמן על האצבעות ומערבבים את הבלילה עם המפתח בשמן.
יש כל מיני מנהגים וגרסאות לברכות
"-חרק חרק יא ניסן בל קסקסו ובל עסבן."
בערב הבסיסה עושים ארוחה חגיגית כמו פקיילה ולחם בית פולים ובריק ומקנחים במשהו מתוק מתוקה.
פקיילה